AKP iktidarı tüm alanlarda emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkûm ediyor. Tarım emekçileri de iktidarın yoksullaştırma politikalarından fazlasıyla mağdur olmuş durumda.
Çay hasadını tamamlamaya çalışan çay üreticileri dertlerini anlatacak kimseyi bulamıyor. İktidar çay alım fiyatını maliyetinin çok altında bir rakam olarak açıkladı. Kilogram başına 17 TL olarak belirlenmiş olan çay fiyatına 2 TL de destek verileceği açıklanmış ve böylece yaş çayın kilogram fiyatı 19 TL olarak açıklanmıştır.
Çalışanların insanca bir yaşam sürmesini sağlamak devletlerin ve iktidarların temel sorumluluğudur. Bu sorumluluğa karşın belirlenmiş olan yaş çay alım fiyatı, çay üreticilerinin maliyetini dahi karşılamaktan uzaktır.
Bugün çaya yönelik uygulanan tarım politikaları şirketlerinin önünü açan, küçük üreticileri şirketlere bağlayacak sözleşmeli üretim dönemine geçilmesini hedefleyen politikalardır. Diğer alanlarda olduğu gibi AKP iktidarı bu alanda da üreticilerin ve tarım emekçilerinin değil, şirketlerin ve sermayenin ihtiyaçlarını gözetmektedir. Çay fiyatlarının maliyet fiyatının altında belirlenmesi küçük üreticilerin çay üretiminden vaz geçmelerini, yılmalarını sağlamak ve şirketleşmenin önünü açmak içindir.
Çay üreticilerinin talepleri bellidir. Bu talepler karşılanarak üreticinin mağduriyetine son verilmelidir.
Çay alım fiyatı maliyet+kâr+insanca yaşam payı hesaplanarak belirlenmelidir.
Kamu, çay üreticilerinin ve çalışanlarının söz ve karar sahibi olduğu yaş çay işleme fabrikaları kurmalıdır.
Demokratik, katılımcı kooperatif yasası çıkartılarak var olan kooperatiflerin şirket gibi değil demokratik bir şekilde yönetilmesi sağlanmalı, bu tür kooperatiflere özel destek verilmelidir.
Şirketler yaş çay alımı yaparken üreticilerin örgütleriyle pazarlık masasına oturmalıdır.
Şirketlerin taleplerini karşılamaya değil, üreticilerin taleplerini karşılayacak, hazırlanmasında üreticilerin de sözünün olacağı bir Çay Kanunu çıkartılmalıdır.
Çay taban fiyatı yasal güvenceye alınmalı; şirketlerin, taban fiyat altında alım yapmasının önüne geçecek bir yasal düzenleme yapılmalıdır.
Çay alımları ve yapılacak ödemelerle ilgili takvim, üreticiyle birlikte belirlenmelidir.
Bir yanıt bırakın