Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Hazır Beton Üretim Santrali nedeniyle bölge halkı büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Depremin acıları henüz çok tazeyken halk bir de ekokırım sorunu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü bu santral için “ÇED gerekli değil” kararı vermiş durumdadır.
Konuyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına Soru Önergesi verdik.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
Hatay ilinin Samandağ ilçesinde kurulan Hazır Beton Üretim Santrali ile ilgili bölge halkından yoğun şekilde şikayetler alınmaktadır.
Samandağ İlçesi Atatürk Mahallesindeki 822 Ada 73 no’lu Parsel, 1/1000 ölçekli imar planında “konut alanı” olarak belirtilmiştir. Hazır Beton Üretim Santrali, konut alanlarına çok yakın bir lokasyonda kurulmuştur. Hazır Beton Üretim Santrali için hazırlanıp Hatay Valiliğine sunulan ÇED dosyasında da belirtildiği gibi santral, konutlara 170m mesafede bulunmaktadır. Neredeyse konutlarla iç içe faaliyet gösteren Hazır Beton Üretim Santralinin insan ve çevre sağlığına çok ciddi zararları olmaktadır.
Yapılan ÇED başvurusu dosyasında 08.00 ile 17.00 saatleri arasında çalışacağı belirtilmiş olmasına karşın, santralde üç vardiya halinde 24 saat boyunca kesintisiz şekilde faaliyet sürdürüldüğü ifade edilmektedir.
Ayrıca, söz konusu yapının ruhsatının olmadığı, verilen süre içinde herhangi bir ruhsat başvurusu yapılmadığı için Samandağ Belediye Encümeninin 26.06.2024 tarih ve 451 sayılı kararıyla Santralin yıkımına karar verilmiş olmasına karşın santralin çalışmaya devam etmesi söz konusudur.
İşletmedeki makinaların ve işletmeye girip çıkan ağır tonajlı beton mikser kamyonlarının gürültüleri nedeniyle mahalle sakinlerinin ciddi şekilde rahatsızlık yaşadığı, işletmedeki istifli malzemenin, üretimin ve işletmeye girip çıkan araçların etkisiyle büyük miktarda toz oluştuğu belirtilmektedir. Bu toz yüzünden evlerin, iş yerlerinin ve tüm mahallenin etkilendiği, santral yüzünden zeytin, narenciye vb. ağaçların üzerinin toz tabakası ile kaplandığı yönünde ciddi şikâyetler bulunmaktadır.
Öte yandan Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi 822 ada, 73 parsel üzerinde kurulacağı belirtilen Hazır Beton Üretim Santrali için Gürkal İnşaat Mühendislik Müt. Taş. Hafr. Maden. Turz. Petr. Ürünl. San. Ve Tic. Ltd. Şti tarafından hazırlanan ÇED başvuru doyasında, projenin yeri 822 ada 72 parsel olarak işaretlenmiştir. Hatay Valiliğine sunulan ÇED başvuru dosyasında bu şekilde mevcut olan ve dosyanın birden fazla yerinde tekrar eden bu maddi hataya karşın dosyada düzeltme yapılması istenmemiş ve dosya bu şekliyle E-ÇED sisteminde ilan edilmiştir.
Bu bilgiler çerçevesinde;
- Samandağ İlçesi Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 no’lu Parsel 1/1000 ölçekli imar planında “konut alanı” olduğu halde Hazır Beton Üretim Santrali kurulmasına neden izin verilmiştir?
- Bölgedeki konutlara, tarım arazilerine ve bölge halkının sağlığına olumsuz etkisi bulunan santralin çalışmaya devem etmesine izin verilecek midir?
- Hakkında belediye encümeninin yıkım kararı verdiği santralin kapatılması ve söz konusu yapının yıkılması için herhangi bir talimat verilecek midir?
- Söz konusu santral için yapılan ÇED başvuru dosyasındaki maddi hataların düzeltilmesi neden sağlanmamıştır?
- Deprem nedeniyle yakın zamanda büyük acılar yaşamış olan Samandağ halkına bir de bu tür uygulamalarla ağır sorunlar yaşatan bu durum karşısında bakanlığınız ne gibi önlemler almayı planlamaktadır?
Bir yanıt bırakın