Bireysel silahlanmayla ilgili mevcut durumu ve alınması planlanan önlemleri İçişleri Bakanına sorduk

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

  İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Türkiye’de bireysel silahlanmanın arttığı ve insanlarda bulunan ateşli silahlarla her yıl çok sayıda şiddet suçu işlendiği hem istatistiklere yansımakta hem de bu konuda çok sayıda haber sıklıkla gündeme gelmektedir.

Silahlı şiddet konusuyla ilgili araştırmalar yapıp yayınlayan ve yaptığı araştırmalara birçok yerde referans olarak kabul edilen Umut Vakfı adlı kuruluşun değerlendirmelerine göre 2022 yılında 3 bin 984 silahlı şiddet olayının basına yansıdığı belirtilmektedir. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişinin öldürüldüğü ve 4 bin 231 kişinin de yaralandığı bilgisine yer verilmiştir. 2022 yılındaki bu silahlı şiddet olaylarının yüzde 84,54’ünde cinayetlerin ateşli silahlarla işlendiği belirtilmektedir.

Yine aynı kuruluş tarafından yayınlanan 2023 raporunda ise,  3 bin 773 silahlı şiddet olayının basına yansıdığı, bu olaylarda 2 bin 318 kişinin öldürüldüğü, 3 bin 820 kişinin de yaralandığı kaydedilmiştir. 2023 yılında yaşanan silahlı şiddet olaylarının 3 bin 212’sinde yani yüzde 85’inde otomatik tüfekler dâhil ateşli silahların kullanıldığı ifade edilmiştir.

2014 yılından 2023 sonuna kadar geçen 10 yılda; toplam 34 bin 197 silahlı şiddet olayının basına yansıdığı bu olaylarda toplam 21 bin 434 kişinin öldüğü, bazıları ağır olmak üzere 31 bin 207 kişinin de yaralandığı belirtilmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü 7 Temmuz 2022’de yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de nüfusa göre ruhsatlı silah oranını yüzde 3 olarak ifade etmiştir. Bu oranın bugün de korunduğu varsayılırsa Türkiye’de en az 2,5 milyon kişide ruhsatlı silah bulunduğu anlaşılmaktadır.

Ruhsatsız silahlarla ilgili olarak ise, resmi kurumlar tarafından kamuoyuyla paylaşılan herhangi bir bilgi veya istatistik olmadığı için, çeşitli kuruluşların yaptıkları çalışmalar konuyla ilgili fikir verebilmektedir. Bu doğrultuda Umut Vakfı adlı kuruluş Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısını 36 milyon olarak duyurmuştur.

Öte yandan Bağımsız araştırma kuruluşu Small Arms Survey’ın (SAS) 2017 yılı verilerine göre ise Türkiye’de 10 milyon 749 bin ruhsatsız (kaçak) silah bulunduğu belirtilmiştir.

Ruhsatsız (kaçak) silahlarla ilgili olarak Türkiye’deki resmi hiçbir kurumdan herhangi bir bilgi paylaşımı ve aydınlatma yapılmadığından, konuyla ilgili çalışmalarda söz konusu kuruluşların yaptığı araştırma sonuçları esas alınmaktadır.

Öte yandan her yıl çok sayıda insanın ateşli silah saldırısı sonucunda hayatını kaybettiği, bireysel silahlanmanın ciddi bir güvenlik sorunu haline geldiği, bu konuda kapsamlı ve kalıcı önlemlerin alınmasının zorunlu olduğu, sokaklarımızın adeta şiddete teslim olduğu herkesçe kabul edilen bazı gerçeklerdir. Bu manzaranın oluşmasında silaha erişimin her yıl giderek daha da kolaylaşmasının ve bu konudaki denetimsizliklerin etkisi de oldukça büyüktür.

Nitekim diğer tüm konularda olduğu gibi bireysel silahlanma konusunda da mevcut durumun ne olduğu, ne gibi önlemlerin alınması gerektiği konularında kamuoyunun sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi zorunludur.

Bu bilgiler ışığında;

  1. Ağustos 2024 tarihi itibariyle Türkiye’de toplam kaç kişide silah ruhsatı bulunmaktadır?
  2. Bakanlık görevine getirildiğiniz 3 Haziran 2023’ten, Ağustos 2024 tarihine kadar kaç adet silah ruhsatı verilmiştir?
  3. Ruhsatlı silahların yivli-yivsiz, uzun veya kısa namlulu ayrımına göre ayrı ayrı sayıları ne kadardır?
  4. 2014-2024 yılları arasındaki son 10 yılda, ateşli silah kullanılan toplam kaç bireysel şiddet olayı meydana gelmiştir? Bunlarda kullanılan silahların kaçı ruhsatlı, kaçı ruhsatsızdır?
  5. Türkiye’de, sivillerde toplam kaç tane ruhsatsız (kaçak) silah bulunduğu konusunda bakanlığınızın bir tespiti, çalışması, yaptığı istatistik veya bir tahmini var mıdır?
  6. Göreve getirildiğiniz 3 Haziran 2023’ten Ağustos 2024’e kadar geçen zaman zarfında kaç adet ruhsatsız (kaçak) silah yakalanmıştır? Bu silahların türü nedir?
  7. Ruhsatsız (kaçak) silahlanmanın önlenmesi, bireysel silahlanmanın minimum seviyeye indirilmesi için bakanlığınızın bir eylem planı var mıdır? Varsa nasıldır?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*