TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
Denizli’de Karcıdağı bölgesinde çıkan orman yangını başladıktan ancak 6 gün sonra kontrol altına alınabilmiş ve bu süre içinde oldukça geniş bir bölgedeki orman tahrip olmuştur.
Bilindiği gibi orman yangınları ile sadece ağaçlar değil, yangın bölgesindeki örtünün tamamı zarar görmekte, ormanlık alanlarda yaşayan tüm yaban hayatı yok olmakla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle çıkan yangınlara en kısa zamanda ve en uygun şekilde müdahale etmek birinci önceliktir. Bakanlığınız da bu görevin yerine getirilmesinde birinci dereceden sorumlu devlet kuruluşudur.
Tüm bunlara karşın Denizli’de çıkan orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalındığı, havadan müdahalenin zamanında gerçekleştirilmediği ve bu eksiklikler nedeniyle yangının yayılmaya devam ettiği, yangının ancak 6. günde kontrol altına alınabildiği belirtilmektedir.
Konuyla ilgili haberlere yer veren Şifre Haber (sifrehaber.com) adlı haber sitesinde konuyla ilgili dile getirilenler ihmal ve eksikliklerin oldukça vahim boyutlara ulaşmış olduğunu akla getirmektedir. Konuyla ilgili bir dizi haber yapan gazeteci Bülent Öztürk Şifre Haber’de yer alan 27 Ekim 2024 tarihli haberinde “Denizli’yi günlerdir yakıp kavuran orman yangını başladığında, yangının çıktığı Karcı Dağı’nın dibinde hazır bekletilen Ruslara ait helikopter, bakanlığın ihaleyle işi verdiği aracı şirket tarafından, Rus helikopter şirketinin paralarını ödemediği için pilotlarını da geri çekmesi nedeniyle” söz konusu helikopterin yangına müdahale edemediğini ifade etmektedir.
Yangına zamanında havadan müdahale edilememesinin nedeni olarak, yangın söndürme işi için ihaleyi alan şirketin (MGİ) alt firmalara ödeme yapmaması ve bu firmaların da helikopterlere yakıt vermeyi durdurması olduğu belirtilmektedir.
Aynı konuyla ilgili 1 Eylül 2024’te yangın helikopter ihalesini alan firmaların, helikopter ve uçak şirketlerinin parasını ödemediği için yangın anında müdahale edemedikleri yönünde haberler gündeme getirilmiş ancak buna karşın Bakanlığınızın bu aksaklığı gidermede gerekli adımları bugüne kadar atmadığı ve Denizli’de 6 gün boyunca kontrol altına alınamayan yangının tüm bu ihmaller nedeniyle büyüdüğü ifade edilmektedir.
Bu bağlamda;
- Denizli’de yangın çıkar çıkmaz Çamlık’ta bekletilen helikopter yangına müdahale etmek üzere neden havalanmamıştır?
- Yangın söndürme ihalesini alan şirket (MGİ), ihale kapsamında kaç helikopter çalıştırmayı vadetmiştir? Vadeliden helikopterlerden kaç tanesi hizmete alınmıştır?
- Yangın söndürme amacıyla kullanılan helikopterlere yakıt sağlayan firmanın MGİ adlı firmaya yakıt vermeyi kesmiş olduğu bilgisi doğru mudur? Kesmişse bunun nedeni nedir?
- Rusya’dan kiralanan helikopterlerin pilotlarının, MGİ firması tarafından kendi şirketlerine hak edişlerini ödemediği ve bu nedenle akaryakıt temini yapılamadığı, bunun sonucu olarak da uçmadıkları bilgisi doğru mudur?
- Yakıt ikmali yapamadıkları için helikopterlerin Denizli’nin Çivril ilçesinde tarlaya iniş yapmak zorunda kaldığı ve verdikleri hizmetin karşılığının kendilerine ödenmemesi nedeniyle MGİ firması hakkında suç duyurusunda bulundukları doğru mudur?
- Gerekli teçhizatın satın alınması ve eğitimli personel istihdamı yapmak yerine yangın söndürme işi neden hizmet satın alma yoluyla özel firmalara ihale edilmektedir?
- Hizmet satın alma yoluyla ihale edilen işlerin kontrolü ve ihaleyi alan şirketin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği bakanlık tarafından takip edilmekte midir? Böyle bir takip söz konusu ise ihaleyi alan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması karşılığında ne gibi işlem yapılmıştır?
Bir yanıt bırakın