
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
“Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilip yasalaşmasının ardından kamuoyuna ülkenin birçok yerinden kamuoyuna yansıyan sokak hayvanlarına yönelik şiddet ve katliam görüntüleri sıklıkla tartışmalara yol açmakta, ortaya çıkan manzara toplumda infiale yol açmaktadır. Son olarak Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda yaşayan ve çevresinde “Necla Teyze” olarak bilinen hayvansever Ülker Güleryüz’ün sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından gecekondusunda çıkan şüpheli bir yangında hayatını kaybetmesi derin bir üzüntüye ve toplumsal öfkeye yol açmıştır.
Hayvanları Koruma Kanunundaki son değişikliklerin yürürlüğe girmesinden itibaren yarattığı sonuçların araştırılması, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren özellikle sosyal medya başta olmak üzere çeşitli platformlardaki etkilerinin açığa çıkarılması, hayvan sayılarındaki negatif yöndeki değişikliklerin illere göre dağılımının ortaya çıkarılması ve bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin alınması ve tespit edilecek sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 115’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması gereğini arz ve teklif ederiz.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
GEREKÇE
Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda 30 Temmuz 2024 tarihinde kabul edilerek yasalaşmıştır. Kanun, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Adı geçen kanunun yürürlüğe girmesinden önce, tartışmaların devam ettiği dönemlerde dahi çeşitli belediyeler tarafından hayvanların yasadışı şekilde toplatıldığı ve tam anlamıyla toplu mezar haline getirilen çeşitli bölgelerde hayvanların diri diri gömüldüğü yönündeki görüntüler de dâhil olmak üzere çeşitli katliam haberleri sıklıkla kamuoyunun gündemine gelmişti. Özellikle Sivas Belediyesi gibi belediyelere bu yasadışı faaliyetlerinden ötürü herhangi bir yaptırım uygulanmamış bu durum kamuoyunda önemli tartışmalara yol açmıştır.
9 Ağustos tarihinde Ankara Altındağ Belediyesi’ne ait bir arazide aralarında sağlıklı olan köpeklerin de bulunduğu çok sayıda sokak hayvanının ilaçla uyutularak, bazılarının diri diri gömülerek hayvan katliamı gerçekleştirildiği basına yansımıştır. Bölgedeki hayvanseverler tarafından ulaşılan bazı cansız bedenlerde ise köpeklerin kafalarının bedenlerinden ayrıldığı görülmüştür.
26 Temmuz tarihinde de Bursa’nın İnegöl ilçesinde, bir anne ve kızı sokakta beslediği kedilerden ötürü komşuları tarafından saldırıya uğrayarak hastanelik olmuşlardır. Kedileri besleyen insanların hastanelik oluşunun ardından ise onlara saldıran komşular beslenilen kedileri katletmişlerdir.
18 Şubat tarihinde basına yansıyan haberlerde, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda çıkan yangın sonucu vefat eden hayvan dostu Ülker Güleryüz’ün, evine yönelik gerçekleştirilen bir kundaklanma sonucunda yangın çıktığı ve bu yangında hayvansever Ülker Güleryüz’ün hayatını kaybettiği ifade edilmektedir. Altındağ Belediyesi’nin köpekleri toplamasına karşı çıkışıyla tanınan 81 yaşındaki Ülker Güleryüz’ün, hayatını kaybettiği gün sosyal medyada Güvenli Sokaklar Derneği adlı dernek ve Güvenli Şehirler adlı hesap tarafından hedef gösterildiği ve tehdit edildiği bilinmektedir. Ülker Güleryüz’e yönelik kullanılan ifadelerde şiddet tehdidinin fazlasıyla yer alması, yangının planlı bir şekilde organize edildiğini akla getirmektedir.
Yukarıda sıralanmış olumsuz örneklerin sayısının oldukça fazla olduğu da herkesçe bilinmektedir. Toplumsal barış, bir arada yaşam hakkına saygı, sokak hayvanlarının gerçek anlamda korunması, hayvan ve insan ölümlerinin önüne geçilebilmesi için bu alandaki sorunların tespit edilmesi, sorunların kaynağının ortaya çıkarılması ve sorunlara yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, bir gereklilik haline gelmiştir.
Bir yanıt bırakın