TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim Akın
İzmir Milletvekili
İzmir’in Bergama İlçesine bağlı Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeniyle toplam 17 köyden oluşan ve yaklaşık 10 bin nüfuslu ekolojik bir havzadır. Kendine özgü iklimi, toprak çeşidi ve su kaynakları ile bölgedeki insanlara ve diğer tüm canlılara önemli bir yaşam alanı sağlamaktadır. Bu özellikleri nedeniyle büyük bir ekonomik potansiyele sahip olan Kozak Yaylası aynı zamanda Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanını da içinde barındırmaktadır. Ayrıca bu bölgede UNESCO tarafından 2014 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edilmiş Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı bulunmaktadır.
Kozak Yaylası mevkiini de içine alan bölgede onlarca granit taş ocağı faaliyet yürütmektedir. Bu bölgedeki granit taş ocaklarının proje ömürlerinin genel olarak 10-16 yıl kadar olduğu görülmektedir. Bölgedeki taş ocaklarının bulunduğu proje sahalarının bir kısmı Tarım Arazisi iken bazıları da Orman alanı olarak kayıtlı bölgelerdedir. Proje alanlarına yakın çok sayıda köy ve yerleşim yerleri de vardır.
Bu bölgeye son olarak yeni bir granit ocağı yapılması amacıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldığı ve Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre de, projeye dair ÇED sürecinin başlatıldığı bilinmektedir. Proje Tanıtım Dosyasındaki bilgilere göre, proje sahibi şirketin 15 hektarlık ÇED alanında 12 bin 500 metreküp granit çıkarmasının planlandığı ve proje ömrünün 10 yıl süreceği belirtilmektedir. Söz konusu proje sahasının İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” olarak belirlenmiş alanda kaldığı görülmektedir. Projenin hayata geçmesi durumunda Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanında yer alan binlerce çam fıstığı ağacı tehlikeye girecektir. Ayrıca, ÇED süreci tamamlanmadan proje bölgesinde ağaç kesimlerine başlandığı bilgisi bulunmaktadır.
Bu kapsamda;
- İzmir ili, Bergama İlçesi, Kozak Yaylası bölgesinde halen toplam kaç tane taş ocağı faaliyet göstermektedir?
- Halen İzmir ili Bergama İlçesi Kozak Yaylası bölgesi için başvurusu yapılmış ve ÇED süreci başlatılmış kaç taş ocağı projesi vardır?
- Kozak Yaylası bölgesinde ÇED Kapsamı dışında tutularak faaliyet gösteren kaç taş ocağı projesi vardır?
- Kozak Yaylası Bölgesinde ÇED kapsamına dâhil olmadığı doğrultusunda rapor düzenlenmiş ve henüz faaliyete başlamamış kaç taş ocağı projesi vardır?
- Kozak Yaylası bölgesinde halen faaliyet gösteren ve faaliyet göstermek için başvuran taş ocağı proje alanlarının toplam yüz ölçümü ne kadardır?
- Kozak Yaylası bölgesinde halen faaliyet gösteren ve faaliyet göstermek için başvuran taş ocağı proje alanlarının toplam yüz ölçümünün ne kadarı Tarım Arazisi ve ne kadarı Orman Arazisi vasfındadır?
- Bölgede ÇED süreci tamamlanmadan proje bölgesinde ağaç kesimlerine başlandığı bilgisi doğru mudur?
- Bölgede halen faaliyet gösteren ve faaliyet göstermek için başvuran taş ocağı proje alanlarında kaç adet fıstık çamı ağacı bulunmaktadır? Şimdiye kadar kaç ağaç kesilmiştir?
- Bölgedeki taş ocağı projelerinin faaliyetleri, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine eklenmiş olan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nı herhangi bir şekilde etkilemekte midir?
- Bölgedeki taş ocaklarının faaliyetlerin sürdürürken proje alanlarına ve çevresindeki yaşam alanlarına yönelik olumsuz etkilerini bertaraf edecek hangi önlemler alınmıştır?
- Toplam 10-16 yıl sürecek olan taş ocağı projelerinde öngörülen çalışma süresi tamamlandıktan sonra bölgedeki ekosistem üzerinde yaratacağı kalıcı olumsuz etkiyi ortadan kaldıracak önlemleriniz var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir ve bugüne kadar ne şekilde hayata geçirilmiştir?
Bir yanıt bırakın