Sayıştay’ın Konya Çumra Belediyesi’nde Tespit Ettiği Usulsüzlükler Hakkında Soru Önergesi-3

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’ncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Sayıştay’ın Konya ilindeki Çumra Belediyesi hakkında 2022 yılına ait denetim raporunda adı geçen kamu idaresinin yasalara uygun olmayan birçok icraatı hakkında tespit yapmış, bu tespitlerine ilişkin bulgularını 2022 Sayıştay Raporları kapsamında ilan etmiştir.

Sayıştay’ın Çumra Belediyesi hakkındaki raporunda adı geçen belediyenin mal ve hizmet alımlarında yasa dışına çıkarak hareket ettiği yönündeki bulguları ihalelerde usulsüzlük yapıldığını kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koymaktadır.

Sayıştay bulgularına göre Belediye tarafından gerçekleştirilen mal alım işi ihalesinde, 4734 sayılı Kanunu’nun 21/b maddesinde belirtilen şartların oluşup oluşmadığına bakılmadan pazarlık usulünün tercih edildiği; oysa 21/b uygulamasının idarenin istekli seçimini kolaylaştırmak amacıyla getirilmiş bir yöntem olmadığı belirtilmektedir. Yine aynı raporda söz konusu yöntem, ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkardığı, ihalenin ivedilikle yapılma ihtiyacı nedeniyle idarenin ilan yapmaya dahi tahammülünün bulunmadığı haller için öngörüldüğü belirtilmiştir.

Sayıştay raporunda gerekçeleri oluşmadan Kanunun 21/b maddesinden yararlanmak amacı ile ihalenin yapılmasının, aynı Kanunun 5’inci maddesinde yer alan ilkelere aykırı olup, 60’ıncı maddede yer alan yaptırımlara tabi olduğu Sayıştay raporunda da vurgulanmıştır.

Belediyede Sayıştay tarafından yapılan incelemede; “Kilitli Beton Parke Taşı, Takoz (Dikdörtgen) ve Bordür Taşı Mal Alımı ve Nakliyesi İşi”, 4734 sayılı Kanunu’nun 21/b maddesine göre pazarlık usulü ile ihale edilmiş ve yüklenici ile 11.05.2022 tarihinde 4.363.600,00 TL bedelli sözleşme imzalanmıştır.

Ayrıca, Sayıştay tespitlerine göre Çumra Belediyesi tarafından, mal ve hizmet alımlarının, 4734 sayılı Kanun’un 22/d maddesinde belirtilen parasal limitlerin altında kalmak amacıyla, kısımlara bölünerek, açık ihale usulü yerine, doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmemesinin sağlanacağı belirtilmiştir.

Öte yandan mevzuat düzenlemelerine rağmen Çumra Belediyesi mülkiyetinde bulunan 56 adet taşınmazın, 2886 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinin (g) bendi dayanak gösterilerek pazarlık usulü ile kiraya verildiği tespit edilmiştir.

Bu konuyla ilgili olarak;

  1. Çumra Belediyesi’nin 1 Nisan 2019’dan bugüne kadar 4734 Sayılı kanunun 21/b maddesine göre yaptığı toplam kaç ihale vardır?
  2. Adı geçen Belediye tarafından 1 Nisan 2019’dan bugüne kadar 4734 Sayılı kanunun 21/b maddesine göre yaptığı ihalelerin her birinin meblağı ne kadardır?
  3. Çumra Belediyesinin 1 Nisan 2019’dan bugüne kadar 4734 Sayılı kanunun 21/b maddesine göre yaptığı ihaleler hangi şirketlere/firmalara/müteahhitlere/şahıslara verilmiştir?
  4. Yasal şartlar oluşmadığı halde 4734 Sayılı kanunun 21/b maddesine göre ihale yapan Belediye yöneticileri hakkında
    1. Aynı kanunun 60. Maddesi uyarınca herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
    1. Yapılmışsa ne gibi işlemler yapılmış veya yapılmaktadır?
    1. Sonuçlanan işlem varsa ne gibi sonuca ulaşılmıştır.
  5. 4734 Sayılı Kanunun 60. Maddesinin son paragrafında “5 inci maddede belirtilen ilkelere ve 62 nci maddede belirtilen kurallara aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin verenler ve ihale yapanlar hakkında da yukarıda belirtilen müeyyideler uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda Bu usulsüz ihaleye izin verenler hakkında bu hüküm kapsamında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne gibi bir sonuca ulaşılmıştır?
  6. Çumra Belediyesi tarafından yasaya aykırı bir şekilde bölünerek doğrudan alım şeklinde gerçekleştirilen işlemler karşılığında hangi mal ve hizmet satın alınmıştır? Bu mal ve hizmetlerin satın alındığı şirketler/kurumlar/şahıslar kimlerdir?
  7. Çumra Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve yasaya aykırı biçimde pazarlık usulüyle kiraya verilen 56 adet taşınmazla ilgili olarak;
    1. Bu taşınmazlar hangi kurumu/kuruluş/dernek/vakıf/şahıs vb’lerine kiraya verilmiştir?
    1. Bu taşınmazların listesi, vasfı, büyüklüğü ve her birinden alınan yıllık kira bedeli kaç TL’dir?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*