Kırmızı Bültenle Aranıp Türkiye’de Bulunan Kişiler Hakkında Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Bilindiği gibi İnterpol tarafından çıkarılan Kırmızı Bülten yoluyla aranan şahısların tüm bilgileri, üye ülkelerle paylaşılmakta, bu şahısların ülkeye girişleri halinde İnterpol tarafından bildirilmiş olan bilgiler ışığında gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Kırmızı Bülten”, bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.

Ayrıca Kırmızı Bülten çıkarılmasının zaman alması ve herhangi bir gecikmeye yer verilmemesinin sağlanması amacıyla kaçak şahısların kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde yakalanmasını sağlamak amacıyla bir de “Difüzyon Mesajı” uygulaması bulunmaktadır.

Gerek Kırmızı Bülten gerekse Difüzyon Mesajına dayalı olarak aranan şahsın ülkesinde bulunduğunu tespit eden devlet gecikmeksizin şahsı tutuklamak ve gerekli işlemleri başlatmakla yükümlüdür.

Mevcut İç İşleri Bakanı Sayın Ali YERLİKAYA, göreve getirildiği tarihten bu yana Kırmızı Bülten veya Difüzyon Mesajı ile aranan ve Türkiye sınırları içinde olduğu tespit edilen kişilerin yakalanma haberlerini kendi sosyal medya hesabından düzenli şekilde paylaşmaktadır.

Sayın Bakan tarafından çeşitli tarihlerde yapılan sosyal medya paylaşımlara göre;

3 Şubat 2024 tarihinde IŞİD militanı 34 kişi

3 Şubat 2024 tarihinde Rawi Ali Qureshi adlı 1 kişi

19 Ocak 2024 tarihinde 42 kişi 

16 Ocak 2024 Sammy Ali adlı 1 kişi

11 Ocak 2024 tarihinde 10 kişi

3 ve 4 Ocak 2024 tarihlerinde 61 kişi

27 Aralık 2023 tarihinde Eric Schroeder adlı 1 kişi

19 Aralık 2023 tarihinde 3 kişi

15 Aralık 2023 tarihinde 2 kişi

13 Aralık 2023 tarihinde Muhuannad Aloqlah adlı 1 kişi

6 Aralık 2023 tarihinde Shaun Monaghan adlı 1 kişi

18 Kasım 2023 tarihinde Nenad Petrak adlı 1 kişi

10 Kasım 2023 tarihinde Dritan Rexhepi adlı 1 kişi

19 Ağustos 2023 tarihinde, son 60 günde 30 kişi

26 Haziran 2023 tarihinde 2 kişi olmak üzere son 7 buçuk ayda, Kırmızı Bülten veya Difüzyon Mesajı ile aranan toplam 191 kişi Türkiye’de yakalanmıştır.

Kırmızı Bülten veya Difüzyon Mesajı ile aranıp Türkiye’de yakalanan bu 191 kişi içinde uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı yapan, uyuşturucu karteli yöneten, insan kaçakçılığı gerçekleştiren ve IŞİD terör örgütü üyesi olan kişilerin var olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca Türkiye’de yakalanmış olan bu şahısların bir kısmına T.C. vatandaşlığı, vatandaşlık numarası, geçici vatandaşlık numarası ve resmi ikamet izni verilmiş olduğu hatta bunlardan bazılarının resmi olarak Türkiye’de bir iş sahibi oldukları da basına ve kamuoyuna yansımıştır.

Bilindiği gibi vatandaşlık hakkının kazanılması, yabancılara sürekli veya geçici oturum izni verilmesi, sivil hava limanları ile diğer sınır kapılarındaki geçişlerde gerekli kontrollerin sağlanması İç İşleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının görevleri arasındadır.

Bu bağlamda;

  1. Kırmızı Bülten veya Difüzyon Mesajı ile aranıp görev döneminizde Türkiye’de yakalanan 191 kişinin hangi yollarla ülkeye giriş yaptığı, ülkeye giriş yaptıkları sırada İnterpol tarafından arandıkları kimlikleri kullanıp kullanmadıkları bakanlığınızca araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa bu araştırmanızın sonuçları nelerdir?
  2. Sınır kapılarından ve ülkeye tüm giriş noktalarından resmi yollarla giriş yapan şahısların İnterpol kaydı olup olmadığı kontrol edilmekte midir? Kontrol edilmekte ise, yakalanmış şahısların ülkeye girişleri sırasında bu kontrol görevini yerine getirmemiş Bakanlığınız personelinin olup olmadığı bakanlığınızca araştırılmış mıdır? Bu yönde bakanlığınızın ulaştığı tespit var mıdır?
  3. Bakanlığınız tarafından sürekli veya geçici vatandaşlık hakkı verilmiş olan yabancı uyruklu şahıslar hakkında İnterpol arama kararı olup olmadığının kontrolü yapılmakta mıdır?
  4. Hollanda’dan Güney Amerika’ya, Vietnam’dan Afrika’ya, Balkanlardan Asya ve Avrupa kıtalarında neredeyse her ülkeden Kırmızı Bültenle aranan şahısların Türkiye’ye rahatça girip iş, ikamet ve hatta vatandaşlık elde edebilmiş olmaları münferit olaylar olarak değerlendirilebilir mi?
  5. Tüm dünyaya yayılmış suç örgütleri liderlerinin veya mensuplarının yoğunlukla Türkiye’ye sığınmasına olanak hazırlamış olan ülke içindeki ve resmi kurumlardaki bağlantılar bakanlığınızca araştırılmış mıdır?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*