Bazı çevreler tarafından yanıltıcı bilgiler verilerek bir Türkiye’deki kuduz tehlikesinin olduğundan daha fazla gösterilmesi ve buna dayanarak hayvan katliamı yasasının meşrulaştırılmak istenmesi karşısında Türkiye’deki insan kuduz vakası sayılarını, bu sayıların yıllara göre seyrini, kuduz aşısı konusunu Sağlık Bakanlığına sorduk.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
Bilindiği gibi sokakta yaşayan hayvanlar konusunda kamuoyunda tartışmalar sürmektedir. Bu tartışmalarda çeşitli örneklerde görüleceği gibi bir bilgi kirliliği de vardır. Kuduz vakalarının arttığı bilgisi bir kısım medya ve basın eliyle yaygınlaştırılırken Türk Veteriner Hekimleri Birliği kuduz vakalarının arttığı iddiasını Sağlık Bakanlığının kendi verilerine dayanarak yanlışlamaktadır. En eski hastalıklardan biri olan kuduz hastalığının aşılama ile %100 önlenebildiğini bildirmektedir. Buna rağmen kamuoyunda yaratılan algı ile sokakta yaşayan hayvanlar hedef haline gelmiştir. Kuduz vakası ihtimali söz konusu olduğunda uygulanması gereken karantina vb. uygulamalar es geçilerek sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesi basına ve medyaya yansımıştır. Geçmişteki deneyimlerden de yola çıkarak bu yanlış ve başarısız yöntemin halkın kaygısını artırmak dışında bir faydası olmadığı açıktır. Türkiye kuduz yönünden endemik (belirli oranda sürekli bulunan) bir bölgedir. Vakalarının sadece köpeklerden değil diğer yaban hayvanlarından da bulaşabileceği atlanmamalıdır. Bununla beraber Bakanlığın açıkladığı verilere göre hayvan kaynaklı kuduz hastalığı vakaları ise 2018’den bu yana azalmaktadır. 2008 yılından itibaren bakıldığında kuduz vakası sayısı ise hemen hemen aynı kalmıştır. Sağlık Bakanlığının kendi verilerine göre ülkemizde, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı 437 bine ulaşmıştır. Vaka sayısında ise çok değişiklik olmamıştır, halen yılda ortalama 1-2 insan kuduz vakası görülmektedir. Bu veriler doğru ise “kuduz riski artıyor” demek doğru değildir, en fazla kuduza ilişkin farkındalık arttığı için, sağlık merkezlerine başvuran kuduz riskli temas sayısının arttığı söylenebilir. Hal böyleyken Bakanlığınızca geçen yıl önceki yıllarla karşılaştırıldığında kat be kat fazla sayıda dozda kuduz aşısı alımı yapıldığını belirten haber ve sosyal medya paylaşımları görülmektedir.
Bu bağlamda;
- 2023 yılı başından bu yana kaç insan kuduz vakası görülmüştür?
- Bakanlığınızca son beş yılda, yıl bazında kaç doz kuduz aşısı alımı yapılmıştır?
- Önceki yıllara göre Bakanlığınızca satın alınan kuduz aşısı doz sayısındaki varsa değişimin (artış/azalış) gerekçesi nedir?
- Sosyal medyada ve basında gündeme gelen, 2024 yılı içinde Bakanlığınızca 150 milyon doz kuduz aşısı alımı yapıldığı haberi doğru mudur?
- Bakanlığınıza 2024 yılı içinde ihale yoluyla temin edilen kuduz aşılarının, halen Adalet ve Kalkınma Partisi Iğdır Milletvekili olan Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu Alagöz Holding’e bağlı Keymen İlaç adlı firmadan alındığı doğru mudur?
Bir yanıt bırakın