Niğde’deki hayvan katliamını Tarım ve Orman Bakanına sorduk

Tüm itirazlara ve yurttaş muhalefetine karşın AKP ve MHP oylarıyla çıkarılan katliam yasasının mürekkebi dahi kurumadan katliam görüntüleri gelmeye başladı. Bunun böyle olacağını defalarca söylememize karşın Saray’dan gelen talimata karşı bir irade gösteremeyen iktidar milletvekilleri bu yasayı meclisten geçirdiler. Tarım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle TMBB Başkanlığına Soru Önergesi verdik.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

  İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Kamuoyundaki tüm tepkilere ve yapılacak düzenlemenin hayvan katliamına yol açacağı yönündeki tüm uyarılara karşın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikler, TBMM’den geçirilmiş ve yasadaki değişiklik 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmiştir.

6 Ağustos 2024 tarihinde ulusal basına yansıyan haberlerde, Niğde Belediyesinin geçici hayvan bakımevinde çok sayıda sokak köpeğinin enjeksiyon yöntemiyle öldürülüp toplu mezarlara gömüldüğü bilgisi yer almıştır.

Niğde Belediyesinden yapılan açıklamada da toplu mezara sokak köpeklerinin gömüldüğü bilgisini doğrulayan bilgiler paylaşılmış, söz konusu öldürme işleminin kanuna ve vicdana uygun olduğu ileri sürülmüştür.

Bölgede bulunan hayvan hakları gönüllülerinin gözlemlerini paylaşırken ‘hayvan mezarlığı’ tabelası bulunan Niğkum Bölgesi’ndeki hayvan mezarlığı alanına her gün gidip geldiklerini ve buraya her gün yeni hayvanların atıldığını, üstlerine en az bir toprak atıldığını, daha önce atılanların çürüdüğünü ve ağır bir koku ve sinek yoğunluğu gözlediklerini bildirmişlerdir. Barınağa düzenli olarak ziyaretlerine devam ettiklerini ve bu süreçte köpeklerin sayısında hızlı bir azalma olduğunu belirtmektedirler. Tahminen bin kadar köpek barındırabilecek büyüklükte ve donanımda bir yer olmasına rağmen barınaktaki köpek sayısının 20-30’u geçmediği ifade edilmiştir. Bu öldürme işleminin yaklaşık 7 aydır yapıldığı yönündeki iddiaların da isminin gizli tutulmasını isteyen barınak çalışanı tarafından dile getirildiği kaydedilmiştir. Aynı basın haberlerinde, bir bacağı olmayan ve bölgedeki gönüllüler tarafından bakımı yapılmakta olan ve birkaç gün öncesine kadar yaşadığı bilinen bir köpeğin cansız bedeninin de belediyenin açtığı toplu mezarda bulunduğu bilgisi yer almaktadır. Tüm bu iddialar üzerine Niğde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapıldığı da basına yansıyan haberler arasındadır.

5199 Sayılı kanunun ‘Hayvanlarla İlgili Yasaklar’ başlıklı 14 (a) Maddesinde “Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.” yasaklanmış bir eylem olarak yer almaktadır.

Aynı kanunun ‘Hayvanların Ötanazisi’ başlıklı 13. maddesinin birinci fıkrasında ise Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

            Tüm bu bilgiler ışığında;

  1. Niğde Belediyesinin yetki alanında son 7 ayda öldürülmüş olan sokak hayvanı sayısı kaçtır?
  2. Niğde Belediyesi tarafından ‘Hayvan Mezarlığı’ adı verilen bölgede açılmış olan toplu mezarlarda kaç hayvan ölüsü bulunmaktadır?
  3. Niğde Belediyesi geçici hayvan bakımevinin kapasitesi ne kadardır?
  4. Niğde Belediyesi geçici hayvan bakımevinde halen kaç sokak köpeği bulunmaktadır?
  5. Sokak köpeklerinin öldürüldüğü Niğde Belediyesi tarafından kabul edildiğine göre, Belediye tarafından toplam kaç sokak köpeği öldürülmüştür?
  6. Niğde Belediyesi tarafından öldürülen sokak köpeklerinin öldürülme gerekçeleri nelerdir? Bu hayvanlarla ilgili tutulmuş bilimsel ve idari kayıtlar mevcut mudur? Mevcutsa bu kayıtlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  7. Niğde Belediyesi geçici hayvan bakımevinin ruhsatı var mıdır?
  8. Hayvan mezarlığına gömülen hayvanların ölüm nedeninin anlaşılması için nekropsiye gönderilmesi yönünde bir talimat verecek misiniz?
  9. Niğde’deki hayvan katliamı ile ilgili olarak 5199 sayılı yasanın yasakladığı fiilin işlenmiş olması nedeniyle ilgililer hakkında adli ve idari soruşturma yapılması için girişimde bulunacak mısınız?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*