TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALĞOLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
Resmi kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalındığını tüm yurttaşlar basından öğrenmiş bulunmaktadırlar. Kişisel verilerin, bilgisayar korsanları tarafından beş farklı dosyada toplandığı ve Google Drive üzerinde paylaşıldığı belirtilmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM)’nun da, Google’a başvurarak bu dosyaların acilen kaldırılmasını talep ettiği, 42 GB boyutundaki veri tabanında TC kimlik numaraları, adresler ve GSM numaraları gibi kritik bilgilerin yer aldığı, siber saldırının milyonlarca yurttaşı risk altına soktuğu ortaya çıkmıştır.
Bakanlığınıza bağlı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin internet sayfasında “20/06/2013 tarih ve 28683 sayılı Resmi Gazate’de yayımlanan 2013/4890 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “2013-2014 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında, Ülkemizin siber güvenliğine karşı siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi, muhtemel siber saldırı ve olayların etkilerini azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve belirlenen aktörlerle paylaşılması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde 27/05/2013 tarihinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM, TR-CERT) oluşturulmuştur” şeklinde bir bilgiye yer verilmektedir.
Öte yandan 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalındığı yönündeki haberler basından çıkmadan bir gün önce ise, bakanlığınızın resmi X hesabından, üzerinde “SİBER GÜÇLÜ TÜRKİYE” sloganının bulunduğu bir görsel eşliğinde “Siber tehditlere yönelik kapasiteyi ve kabiliyetleri arttırarak, yapay zekâ ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz.” mesajı paylaşılmıştır.
108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalınması, siber güvenlik konusunda Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu reklamda belirtilen amacın gerçekleştirilememiş olduğunu göstermektedir. Yine bu durum, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin bu siber saldırıyı önleme konusunda herhangi bir müdahalede bulunamadığının işaretidir. Tüm bunlar, şimdiki soru çözülse dahi yurttaşların dijital verilerinin güvende olmadığını bu konuyla ilgili görevli olan kurumların bu sorumluluğu yerine getiremediğini ortaya koymaktadır.
Bilgiler hangi kurumdan çalınırsa çalınsın, yurttaşlara ait tüm dijital bilgilerin güvenliğinin sağlanmasının birinci derecede sorumlusunun devlet ve devletin ilgili kurumları olduğu açıktır.
Bu bağlamda;
- Resmi kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin bilgisayar korsanları tarafından çalındığı haberi doğru mudur?
- Neredeyse tüm ulusal basında çıkan bu haberler karşısında bakanlığınız tarafından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmış mıdır?
- Verileri koruyamayan BTK’nın, bu durum karşısında Google’dan yardım talebinde bulunduğu haberleri doğru mudur?
- Bilgilerin çalınması ve sızdırılması konusunda korsanların içeriden bir yardım alıp almadıkları yönünde bir araştırmanız var mıdır?
- 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalınması konusunda ihmali veya kusuru tespit edilen kişiler var mıdır?
- Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, bu olaya neden zamanında (bilgiler çalınmadan önce) müdahale edememiştir?
- 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalınması konusunda kastı, ihmali veya dikkatsizliği olanlar hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?
- Yurttaşlara ait dijital bilgilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü kurumların yetkilileri ve ilgili birimlerin sorumluları görevlerinde kalmaya devam edecek midir?
- Yurttaşlara ait dijital bilgilerin güvenliğinin sağlanması için bundan sonra ne gibi önlemler alınacaktır?
Bir yanıt bırakın