TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
Emniyet ve Jandarma teşkilatları için 7 bin 204 yeni aracın hizmete alındığı ulusal basında yer almış, aynı bilgiler İçişleri Bakanlığının internet sitesi aracılığıyla da kamuoyuna duyurulmuştur.
7 bin 204 yeni aracın markalara göre dağılımı hakkında resmi kurumlardan herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da basındaki bilgilerden ve yapılan törende çekilmiş olan fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla bahse konu araçların bir büyük çoğunluğunun yabancı menşeli olduğu görülmektedir.
İçişleri Bakanlığının internet sitesinde söz konusu araçların büyük çoğunluğunun Türkiye’deki 30 büyükşehirde kullanılacağı belirtilmektedir. Araçların bir kısmının da büyükşehir olmayan başka illerde kullanılacağı bu açıklamadan anlaşılmaktadır.
30 büyükşehirde ve bunlar dışında başka illerde kullanılmak üzere alımı yapılmış olan 7 bin 204 araçtan 5 bin 693 tanesinin propaganda ve tanıtım töreni için İstanbul Atatürk Havalimanı meydanına toplandığı görülmüştür. Söz konusu araçların, burada yapılan gösteriden sonra hizmete alınacağı illere gönderileceği anlaşılmaktadır.
Öte yandan Cumhurbaşkanlığınca Tasarruf Tedbirleri konulu 2024/7 sayılı Genelge yayınlandığı, bu genelgede “Kamu kurum ve kuruluşlarınca, 3 yıl süreyle her ne şekilde olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecektir.” denilmekte olduğu, güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtların ancak “zorunlu hallerde” alınabileceği belirtilmektedir.
Bir yanda tüm ülkeyi saran bir ekonomik kriz varken, 5 bin 693 aracın kullanılacağı illere gönderilmeden önce İstanbul’daki Atatürk Hava Limanı meydanına getirilip gösteri için dizilmesinin, bu iş için hizmet taşıtlarını tören alanına getirecek olan taşıyıcı araçların kullanılmasının da ek maliyet ve büyük bir külfet oluşturduğu açıktır.
Tüm bu olgular ışığında;
- Tasarruf tedbirleri konulu 2024/7 sayılı Genelgeye rağmen İçişleri Bakanlığınca alınan 7 bin 204 adet yeni aracın alınmasını zorunlu kılan gerekçeler nelerdir?
- Yeni alınan 7 bin 204 araç kiralama yoluyla mı edinilmiştir? Yoksa satın alma şeklinde mi hizmete alınmıştır?
- Yeni alınan 7 bin 204 araç için toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
- Yeni alınan 7 bin 204 araçların menşeine göre dağılımı nasıldır? Kaç tanesi yerli, kaç tanesi yabancı menşelidir?
- Alınan araçların tamamı neden İstanbul Atatürk Havalimanı meydanında toplanmıştır?
- Alınan araçlar, neden doğrudan kullanılacağı ile teslim edilmemiştir?
- Yeni alınan araçların İstanbul’dan hizmete alınacağı illere teslimi için yapılacak harcama hangi kurum tarafından karşılanmıştır?
- Araçların sergilenmesi, alana getirilip götürülmesi, törenden sonra hizmet yerlerine ulaştırılması için toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
- Araçların sergilenmesi, getirilip götürülmesi, yapılan tören vb işleri için sponsor veya vakıf vb kurumların sponsorluğu söz konusu ise, bu kurumlardan yapılan bağışların daha anlamlı yerlerde kullanılması neden tercih edilmedi?
Bir yanıt bırakın