Balıkesir Edremit’de 19 Roman ailenin sokağa atılmasını İçişleri Bakanına sorduk

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

  İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

            Basına yansıyan ve tarafıma iletilen bilgiye göre Balıkesir ili, Edremit ilçesi, Altınoluk mahallesi, Şahindere mevkii Kısıkçınar caddesinde baraka ve çadır tarzı yapılarda yaşayan 16 Roman aile yaşlı, kadın ve çocuk demeden kolluk kuvvetleri tarafından zor kullanılarak yaşadıkları yerlerden çıkarılmış, bunun yanı sıra kaldıkları barakalar da yıkılmıştır.

            8 yıldır o bölgede yaşayan Roman yurttaşlar mevsimlik tarım işçiliği, hurdacılık ve sepet üreticiliği gibi güvencesiz işlerde çalışarak zor koşullar altında geçimlerini sağlamaktadırlar. Artan kira ücretleri ile beraber kendilerine kalacak bir yer bulmaları mümkün olmayan ailelere Belediye, seçim öncesi konteyner vaadinde bulunmuştur. Fakat geçen bunca zamana rağmen uygun bir yer tahsis edilmemiş, vaat edilen konteynerlar verilmemiştir. Ve yaşanan son olayla barakaların iyileştirilmesi şöyle dursun yurttaşlar evsiz ve sokakta kalmışlardır.

Türkiye’nin 1949 yılında imzaladığı İnsan Hakları Bildirgesinde barınmanın temel bir insan hakkı olduğu yer almaktadır. Yine Anayasanın 36. maddesi de “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir” diyerek buna işaret eder. Anayasa’nın 57. maddesi de “Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirler alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler” der. Bunun yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 yılında yayımladığı Roman Strateji Eylem Planı’nda da kendine yer bulan barınma sorunu sosyal içermeyi de içine alarak dışlanma ve ötekileştirilmenin ortadan kalkmasını hedeflemektedir.

Bu bağlamda;

  1. Anayasa ihlali de sayılan sokakta bırakılan bu yurttaşların mağduriyetini gidermek için Bakanlığınızın bir tasarrufu var mıdır?
  2. Bu yurttaşların kaldıkları barakalar hangi gerekçe ile yıkılmıştır?
  3. Yıkım kararının uygulanması yaşanan mağduriyeti arttıracak biçimde neden havaların kötüleşmeye başladığı bir dönemde yapılmıştır?
  4. Yıkım kararı neden konut sorununu çözmeden, buna çözüm üretilmeden alınmış ve uygulanmıştır?
  5. Sosyal konutların koşullarını iyileştirmek adına geliştirdiğiniz bir tasarruf var mıdır?
  6. Barakaların yıkılması bir “soylulaştırma” projesi midir? Barakaların yıkıldığı bölgeye ilişkin projeler nelerdir?
  7. Roman Strateji Eylem Planı Eylem 16 no’lu eylemde “Oturulmayacak durumda olan” konutlar yerine Romanlar için yapılacak olan 1071 konuttan Edremit’teki yurttaşların faydalanmasına yönelik bir plan var mıdır veya bu eylem planı kapsamında inşa edilen konut var mıdır?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*