TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
İnsanlığın yerleşik hayata geçmesinden bu yana tarım yapılan alanlarda ektikleri ürünlerin verimini artırabilmek, üzerine gelen çeşitli haşere ve böceklere karşı önlem alabilmek gibi çeşitli kaygıları olmuştur. Önceleri kutsal sayılan bazı tuzların ürünlerin üzerlerine serpilmesi yöntemiyle de ilk ilaçlama pratiğinin hayata geçirildiği bilinmektedir. Bu ilaçlama yöntemini M.Ö. 1200 yılında kükürdün inseküsit ve fungisit özelliğinin keşfi izlemiştir ve bitkiler fare, sıçan ve böceklere karşı daha etkili şekilde korunmaya başlamıştır. M.S. 900’lü yıllarda Çin’de arseniğin bulunmasıyla devam eden tarımda ilaç süreci günümüze kadar ulaşmıştır.
Bugün geldiğimiz noktada ise birçok ülke zehirsiz tarıma yönelmektedir. Avusturya, Meksika gibi devletlerin kendi sınırlarının içerisine bazı zirai ilaçları sokmadıkları dahi bilinmektedir. Glifosattan vazgeçen ülkelerin sayısı otuzu geçmiştir. Glifosat; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü (IARC) tarafından “olası kanserojen” olarak nitelendirilmiştir. Glifosat’ın Non-Hodgkin lenfoma hastalığının da sebebi olduğu artık bilinmektedir.
Dünyadaki ülkelerin bazıları ise bırakmak için hazırlıklar yapmakta. Türkiye’de de glifosat için açılmış davalar olduğu bilinmektedir. 2019 yılında açılan dava bugün AİHM’de görülmeyi beklemektedir.
Bu bağlamda;
- Bakanlığınızın ‘olası kanserojen’ olarak tanımlanan bir zehir türüne ilişkin tutumunda bir değişiklik olacak mıdır?
- Bakanlığınızın kayıtlarına göre Türkiye tarımında kullanılan Dünya Sağlık Örgütü tarafından olası kanserojen ya da insan hayatına çeşitli olumsuz etkileri olabileceği yönünde değerlendirilen kaç farklı ilaç türü kullanılmaktadır?
- Bakanlığınızın ilaçsız tarıma geçmek gibi bir hedefi var mıdır? Varsa bu hedef için ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Bu hedef için ulaşılabilir bir tarih öngörünüz var mıdır?
- Bakanlığınız çiftçilere ilaçsız tarımı teşvik edecek herhangi bir uygulama planlamakta mıdır?
Bir yanıt bırakın