Elektrik tarifelerindeki değişikliği ve oluşan fahiş fiyat konusunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına sorduk.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Bilindiği gibi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Son Kaynak Tedarik Tarifesi limitlerinde değişikliğe gitmiş; limitler, konut aboneleri için de sanayide olduğu gibi yıllık 5 bin KWH’e indirilmiştir. Böylece meskenlerde de yıllık 5 bin KWH üzerinde olan aboneler, devlet sübvansiyonu olmaksızın elektrik faturası ödeyecek. Söz konusu limit aylık bazda 417 KWH olarak belirlenmiştir.

Belirlenen sınırın üzerindeki elektrik kullanımlarında ödenecek fatura ikiye katlanmış olacaktır. Yeni düzenlemeyle daha önce bin 50 liralık elektrik tüketimi yapanlar artık 2 bin lira ödemek zorunda olacak. Bu uygulama ile devlet sübvansiyonunun 30 milyar TL civarında azalması söz konusu olacaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının yaptığı açıklamaya göre 40 milyon mesken abonesi bulunan Türkiye‘de bu abonelerin yüzde 3‘ü, yani 1,2 milyon abone bu artıştan etkilenecektir. Bu durum, Sayın Bakanın açıklamasında bahsedilen 1,2 milyon mesken abonesi için elektrik fiyatının yüzde 95 zamlanmış olması anlamına gelmektedir. Her meskende en az 4 kişilik bir aile olduğu varsayılırsa bu zamdan en az 4,8 ya da 5 milyon kişi etkilenmiş olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi`nin verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 20‘ye yakını evini ısıtmakta zorlandığı ve Türkiye’nin evini ısıtmakta en çok zorlanan ülkeler arasında beşinci sırada yer aldığı tespitleri yapılmıştır. Bu düzenlemeler sonucunda kalabalık ailelerin, elektrikle ısınan ya da Ege ve Akdeniz illerinde yazın klima kullanan ailelerin limiti aşma ihtimalinin ifade edilen rakamların üzerine çıkılacağı açıktır. Sübvansiyonların kaldırılması ile tüketiciler elektrik dağıtım şirketlerinin insafına ter edilmiş durumdadır.

Öte yandan söz konusu değişikliğin doğalgaz faturalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde de karar alınmış olduğu belirtilmektedir. Doğalgaz kullanımında ‘kademeli tarife‘ çalışmalarına başlanması ile belirlenen miktarı geçen doğalgaz abonelerinden çok daha yüksek tutarlarda faturası tahsil edilmesi söz konusu olacaktır.

Bu bağlamda;

  1. Daha önceki yıllarda uygulanan sübvansiyon sınırının 2025 yılında 5000 KWH olarak belirlenmesinin gerekçesi nedir?
  2. Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık ortalama elektrik tüketiminin ne kadar olduğuna ilişkin Bakanlığınızca herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın ayrıntıları nelerdir?
  3. Açıklamalarınızda yeni tarifelerden 1,2 milyon mesken abonesinin etkileneceğini söylemektesiniz. Bu sayıya hangi tespitler sonucunda ulaşılmıştır?
  4. Benzer bir uygulama doğal gaz tüketimi için de söz konusu mudur? Doğal gaz fiyatlarının yeniden belirlenmesi gibi bir çalışma var mıdır?
  5. Sübvansiyonların kaldırılması yönünde özel dağıtım şirketlerinin herhangi bir talebi olmuş mudur?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*