Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmasının yasaklanmasını Milli Eğitim Bakanına sorduk

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Eğitim ve Bilim iş kolundaki bir sendikanın (Eğitim Sen’in) üyelerine ve diğer eğitimcilere yaptığı çağrıyla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 10 Mart 2025 tarihinde okullarda bir ders saati içinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusuna yer vermeleri; aynı ders saati içinde sınıf tahtalarının sembolik olarak mor renge boyanması şeklinde bir farkındalık yaratmak istediği basına yansımıştır.

Bakanlığınızın 10 Mart 2025 tarihinde yaptığı yazılı basın açıklamasında ise sendikanın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda yaratmak istediği farkındalık çalışması hakkında adli ve idari soruşturma yapılacağı belirtilmiştir. Bakanlığınızın aynı yazılı açıklamasında “Sendikal hürriyet iddiasıyla yürütülen ötekileştirici, ayrıştırıcı, kamplaştırıcı ve illegal faaliyetlerin “sendikal özgürlük” kavramını dejenere ettiği ve özüne zarar verdiği de açıktır.” ifadelerine yer verilmiştir.

Öte yandan bakanlığınız tarafından 2014-2016 yılları arasında “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” yürütülmüş ve bu proje Batman, Erzurum, İzmir, Karaman, Malatya, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerinde 40 pilot okulda uygulanmıştır. Belirlenen okullar arasında 13 lise, 14 ortaokul, 10 ilkokul ve 3 anaokulu vardır. Toplam 40 okul içinde 3 özel okul da yer almıştır.

Ayrıca eğitim faaliyetiyle hiçbir ilişkisi bulunmayan kimi kurum ve kuruluş temsilcilerinin il, ilçe ve okul yöneticilerinin bilgisi ve refakatiyle sıklıkla okulları ziyaret ettiği, sınıflara girdikleri, sınıflarda öğrencilere konuşmalar yaptıkları da defalarca basına yansımış olup, bu konuyla ilgili bakanlığınıza yönelik çok sayıda soru önergesi de verilmiştir.

Bu konuda birçok örnek yaşanmış olmakla birlikte örneğin Kars’ta Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı’nın, İstanbul Silivri’de Silivri Ülkü Ocakları Başkanının ders saatleri sırasında sınıflara girdiği, sınıflarda öğrencilere yönelik konuşmalar yaptıkları basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınız, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilkesini ötekileştirici, ayrıştırıcı, kamplaştırıcı ve illegal bir faaliyet olarak mı değerlendirmektedir?
  2. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilkesine dönük çalışmalar bakanlığınız tarafından hangi mevzuat hükmüne göre yasaklanmaktadır
  3. Bakanlığınızın 2014-2016 yılları arasında 40 pilot okulda uyguladığı “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi”ni bugün ötekileştirici, ayrıştırıcı, kamplaştırıcı ve illegal bir çalışma olarak mı nitelendirmektesiniz?
  4. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışması 2014-2016 yıllarında bizzat Bakanlığınız tarafından okullarda yürütüldüğü halde bugün bu çalışmaların adli ve idari soruşturma konusu yapılabileceği şeklinde ortaya çıkan değişikliğin gerekçesi nedir?
  5. Öğretmenlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmaları hakkında adli ve idari soruşturma yapılabileceğini açıklayan ve bunu mevzuat ile açıklayan bakanlığınız aynı hassasiyeti Ülkü Ocakları temsilcilerinin sınıflardaki çalışmaları için de gösterecek midir?
  6. Ülkü Ocakları temsilcilerinin sınıflara girerek öğrencilere konuşmalar yapması bakanlığınızın belirlediği müfredata uygun mudur?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*