
Bir süreden beri çok sayıda yurttaşın başta X (eski adıyla ‘Twitter’) olmak üzere sosyal medya hesaplarına Türkiye’den erişim engel konulduğu haberleri paylaşılmaktadır.
Erişim engeli konulan bu hesapların neredeyse tamamının iktidarın bugünkü çeşitli uygulamalarına karşı muhalefet eden paylaşımlar yaptıkları, yani engel konulan hesapların ortak özelliğinin muhalif düşünceye sahip olmaları olduğu anlaşılmaktadır.
Erişim engeli konulan sosyal medya kullanıcılarına önceden her hangi bir bildirim yapılmadığı, hatta bu kararın herhangi bir mahkeme kararına dahi dayandırılmadan sadece idari kararlarla hayata geçirildiği ifade edilmektedir. Ayrıca erişim engelinin belli paylaşımlara değil, kullanıcının hesabının tamamına yönelik uygulandığı görülmektedir.
Anayasamızın 22. Maddesinde ise “Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.” şeklinde başlamakta olup, haberleşme özgürlüğüne müdahalenin sınırları aynı madde içinde belirlenmiştir. Anayasada belirtilen çerçevenin dışına taşan uygulamaların ise anayasanın ihlali anlamına geleceği açıktır.
Bu bağlamda;
- Bakanlığınız sansür uygulamasını savunmakta veya gerekli olduğunu düşünmekte midir?
- Son 12 ay içinde toplam kaç sosyal medya hesabı için erişim engeli konulmuştur? Bu hesapların sosyal medya platformlarına göre dağılımı nasıldır?
- Başta X (Twitter) olmak üzere erişime engellenen sosyal medya hesaplarının tamamı hakkında mahkeme kararı var mıdır? Varsa bu kararlar ilgilisine tebliğ edilmiş midir?
- Yine başta X (Twitter) olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının erişime engellenmesinin gerekçesi nedir?
- Erişime engellenen sosyal medya hesaplarının neredeyse tamamının muhalif kişilere ait olması sadece bir tesadüf müdür?
Bir yanıt bırakın