Ülkü Ocaklarının MEB Okullarında Yürüttüğü Propaganda Faaliyetleri Hakkında Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

     İbrahim AKIN

İzmir Milletvekili

Farklı illerde Bakanlığınıza bağlı bazı resmi okulların, ildeki veya ilçedeki Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı temsilcileri tarafından ziyaret edildiği, Ülkü Ocağı temsilcinin sınıflara kadar girdiği, ders sırasında sınıf içindeki öğrencilere hitaben propaganda yaptığı, bu temsilcilerin okullarda panel verdikleri, Ülkü Ocakları yayınlarını dağıttığı basına yansımış; çeşitli illerdeki Ülkü Ocakları Yetkilileri de bu durumu kendi sosyal medya hesaplarından paylaşarak teyit etmişlerdir.

Son günlerde Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Cem Keskin’in kendi X (Twitter) hesabından yaptığı birden fazla paylaşımda da Ülkü Ocakları temsilcisinin sınıflara girmiş olduğu ve öğrencilere hitaben konuşmalar yaptığı görülmektedir.

Öte yandan birçok ilde Ülkü Ocakları Ortaöğretim Birimi adı altında yapılanmaların mevcut olduğu ve bu yapılanmaların liselere, ortaokullara ve hatta ilkokullara yönelik propaganda çalışmaları yürüttüğü, bu çalışmalara birçok okulda sınıf içinde bizzat Ocak temsilcilerinin öğrencilere yönelik konuşmalarıyla devam edildiği sosyal medya hesaplarından anlaşılmaktadır.

Denizli, Muğla, Balıkesir gibi illerde İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı arasında yerel protokoller imzalandığı ulusal basına yansımış, bu durum bazı İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin kendi internet sitesinden de duyurulmuştur.

Konuyla ilgili örneklerin sayısının fazla ve uzun süreden beri farklı illerde yaşanmakta olduğu göz önüne alındığında okullardaki Ülkü Ocakları çalışmalarının münferit bir olay olmadığı, yaygın, sistematik ve eşgüdüm içinde gerçekleşen bir durum olduğu anlaşılmaktadır.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı adlı yapılanmanın, bir siyasi partinin yan kuruluşu gibi çalıştığı, bu yapılanmanın eskiden beri belli bir siyasi parti ile özdeşleşmiş olduğu bilinen bir gerçektir. Adı geçen yapılanmanın yayınları, internet sitesi ve sosyal medya hesapları incelendiğinde bu yapı ile bir siyasi parti arasındaki organik bağ çok açık şekilde görülmektedir.

Ülkü Ocakları temsilcilerinin okullarda panel, konferans vb vermeleri, sınıflara girerek dersteki öğrencilere hitaben konuşmalar yapmaları, belli bir siyasi parti propagandasının okullar aracılığıyla yapılması anlamına gelmektedir. Bu kapsamda okullarda gerçekleştirilen çalışmaların, eğitimin genel amaçlarıyla, pedagojik ilkelerle, öğrencilere bilişsel ve mesleki yeterlik kazandırma hedefiyle herhangi bir ilginin olmadığı, yapılanın bir siyasal partinin ideolojisi doğrultusunda devletin kurumsal gücünü de kullanarak çocukları biçimlendirmeye yönelik olduğu son derece açıktır. Propagandanın hedefinde bulunan bu okullardaki öğrencilerin tamamına yakını çocuk yaştaki bireylerden oluşmaktadır.

Milli Eğitim Temel Kanunu’nda Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçları sıralanırken Madde 2-(2)’de “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek” hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca Bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarının, Devlet Memuru statüsünde olan ve yine Bakanlığınız tarafından atanan okul müdürleri tarafından yönetildiği bilinmektedir. Bakanlığınıza bağlı okulları yöneten okul müdürlerinin de tabi olduğu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 7. Maddesinde, “Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.” denilmektedir.

Yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümlerini düzenleyen 125. Maddesi de okul yöneticilerinin uymakla mükellef olduğu mevzuat hükümleridir. 657 Sayılı Kanunun 125-D-(e) Maddesinde “Görev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak,” aynı kanunun 125-D-(ı) maddesinde “Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak”, yine aynı kanunun125-D-(o) Maddesinde de “Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak” eylemleri disiplin suçu olarak tanımlanmış ve disiplin yaptırımı öngörülmüştür.

Bu bağlamda;

  1. Birçok ilde Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı temsilcilerinin okullarda öğrencilere dönük yürüttükleri faaliyetler, hangi yasal mevzuat çerçevesinde sürdürülmektedir?
  2. Bir siyasi partiyle organik bağı olan her kuruluşun, Bakanlığınıza bağlı okullara girip propaganda ve tanıtım yapması, kendi yayınlarını dağıtması, öğrencileri kendi kurumlarına üye olmaya zorlaması yasal açıdan mümkün müdür?
  3. Bakanlığınıza bağlı okulları belli bir siyasi partinin propaganda alanı haline getirildiğinin farkında mısınız?
  4. Devlet okullarında belli bir ideolojik dayatmanın mevcut olduğu birçok ilde velilerin devlet okullarından uzaklaşarak özel okullara yöneldiği ifade edilmektedir. Bakanlığınız bu durumu engellemek için herhangi bir adım atacak mıdır?
  5. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı temsilcilerinin okullarda, sınıflara girerek derslerdeki öğrencilere yönelik propaganda yapmaları Türk Milli Eğitiminin Amaçlarına uygun bir faaliyet midir?
  6. Çeşitli kurumların okullarda belli bir siyasi partinin ideolojisi doğrultusunda propaganda yapması Bakanlığınız tarafından uygun bulunmakta mıdır?
  7. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı ile Bakanlığınız arasında imzalanmış herhangi bir protokol var mıdır? Varsa bu protokolün amacı ve çerçevesi nedir?
  8. Geçmişten beri bir siyasi partinin yan kuruluşu olan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın okullardaki propaganda faaliyetine izin veren ve böylece 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. Maddesindeki D-(e), D-(ı), D-(o) maddelerine aykırı hareket etmiş olan kurum yöneticileri hakkında herhangi bir işlem başlatacak mısınız?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*