Hayvanlara Yapılan İşkence İle İlgili Çubuk Belediyesi Hakkında Soru Önergesi Verdik

Çubuk Belediyesi sorumluluğundaki hayvanların bazı araçlara tıkılarak, başıboş şekilde bırakılmak üzere Kahramankazan yakınlarında bir araziye kadar götürülmesi, bu yasadışı uygulama sırasında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ihlal edilmesi hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere iki bakanlığa verdiğimiz soru önergesi metni aşağıdadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki soruların Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
İbrahim AKIN
İzmir Milletvekili
 
Yurttaşlarımızdan gelen bilgi ve görüntüler ışığında Çubuk Belediyesi’nin Çubuk çöplüğüne sürekli hayvan attığı, kısırlaştırmanın yapılmaması ve popülasyonun fazla olması nedeniyle doğan yavruların yaşayamadığı belirtilmektedir.

Öte yandan Çubuk Belediyesinin, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği ve çok sayıda hayvanı yasaya aykırı bir şekilde yasaya ve vicdana sığmayan yöntemlerle çevre ilçelerdeki boş araziye bırakılmak üzere naklettiği tespit edilmiştir.

Çubuk Belediyesi sorumluluğundaki hayvanların son 29 Mart 2024 gece 23.00 sularında 30’a yakın hayvanın üzerinde herhangi bir logo bulunmayan 06 BF 7184 plakalı bir araca tıkılarak Kahramankazan yakınlarında bir araziye kadar götürdüğü hayvan sever gönüllüler tarafından tespit edilmiştir. Bu sırada bölgeden geçen Jandarma ekibinin müdahalesiyle araç içindeki hayvanların Çubuk sınırları içerisine, Çubuk Belediyesi Lojistik Merkezi’ne getirilmesi söz konusu olmuştur.

Bu hayvanların çoğunluğunun Çubuk çöplüğünde yaşayan hayvanlar olduğu belirtilmektedir. Aracın içinde tıkış tıkış istiflenmiş hayvanların video görüntüleri de gönüllüler tarafından tarafımıza teslim edilmiştir. Gönüllülerin sorularına karşılık Belediye görevlilerinin hayvanları dolaştırmaya çıkardıklarını söyledikleri ifade edilmektedir. Araca tıkılmış olarak nakledilen bazı hayvanların nefes apnesi geçirdiği belirtilmektedir. Polis merkezinde yapılan işlemlerin ardından acil müdahale edilmesi gerektiğinden 3 hayvan özel kliniğe kaldırılmıştır. 30 Mart 2024’te de diğer bütün köpekler gönüllü eşliğinde Çubuk çöplüğüne geri bırakılmıştır.
5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunun;

4/a bendine göre; “Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.”
4/b bendine göre; “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.”
4/c bendine göre; “Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.”
4/g bendine göre; “Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır.”
4/h bendine göre; “Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır.”
4/ı bendine göre; “Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar.”
6/3 bendine göre; “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.”
14/a bendine göre; “Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasaktır.”
Aynı Kanunun 17 Maddesinde ise: “Bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa (Tarım ve Orman Bakanlığına) aittir.” hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 25 ve 28. Maddeleri ise 5199 Sayılı Kanuna aykırı davrananlara uygulanacak İdari Para Cezalarını ve Adli Cezaları düzenlemektedir.

Bu bağlamda;

1- Hayvanların yasaya aykırı şekilde taşınmasını sağlamak için kullanılan 06 BF 7184 plakalı araç hangi kurum tarafından kullanılmaktadır?
 
2- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun birden fazla maddesini ihlal etmiş olan Çubuk Belediyesi hakkında nasıl bir işlem gerçekleştireceksiniz?
 
3- Çubuk Belediye’sinin logosuz bir araçla 30’a yakın hayvanı hiçbir sıhhi ve güvenlik önlemi almadan nefessiz bırakacak şekilde taşıması karşılığında Bakanlığınız nasıl bir yaptırım uygulayacaktır?
 
4- Daha önce kısırlaştırılmış ve küpelenmiş hayvanların Çubuk Belediyesi ekiplerince ne amaçla bulundukları bölgeden alındıkları hakkında bir araştırma yapacak mısınız?
 
5- Çubuk Belediyesi ekiplerinin söz konusu hayvanları ne amaçla Kahraman Kazan’a götürmüşlerdir?
 
6- 5199 Sayılı Kanun Kapsamında Bakanlığınızın görev alanında olan denetim işlemleri neden eksik yapılmıştır?
 
7- Benzer durumların tekrarlamaması için Bakanlığınızca alınmasını planladığınız önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?
 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*